ARKISTA KUVAA BÄKKÄRILTÄ

Lavalle nouseminen ei välttämättä ole ihan niin helppoa miltä se yleisön silmissä ehkä näyttää. Bäkkärillä ei makoilla sikarit huulessa herkkupöydän ääressä, eivätkä keikkamatkat taitu yksityislentokoneella tai limusiinilla. Arki lavan takana on jotain aivan muuta kuin elokuvissa annetaan ymmärtää.

Monilla muusikoilla on keikkaa edeltäviä rituaaleja ja tapoja, jotka rauhoittavat ja ennen kaikkea saavat ajan kulumaan. Jotkut ottavat päiväunia toiset käyvät kävelyllä, joogaavat tai katselevat arkisesti telkkua. Joidenkin artistien keikkarituaaleihin kuuluu videopelit ja mahdollisesti jopa casino pelit. Monet lätkivät perinteisesti korttia omalla porukalla. Bäkkärillä tutustutaan myös muihin bändeihin, tilat kun usein ovat yhteiset.

Miten Mansesterin pojat kuluttavat keikkaa edeltävän ajan?

Automatkat keikkapaikalle kuluvat hölmöjä youtube-videoita katsellen, musiikkia kuunnellen tai uusimpien uutisten parissa. Keikkamatkat ovat hyvää aikaa myös omien tulevien biisien kuunteluun, sillä porukalla kuunnellessa syntyy muutosideoita ja löytyy kohtia, joita vielä halutaan hioa.

Mansesteri haluaa tarjota yleisölleen mahdollisuuksien mukaan jotain erityistä, joten keikkapaikalla on hyvä olla ajoissa, jotta bändi ehtii tarkistaa lavan mahdollisuudet ja tehdä huolellisen soundcheckin.

Takahuoneessa eletään arkisesti: Mane pesee hampaita, DJ Kalu istuu napit korvilla ja Vainis laukkaa hermostuneesti ympäri bäkkäriä. Välillä istutaan yhdessä jutustellen ja nautitaan virvokkeita. Jos keikkapaikalla on pleikkari, aika kuluu vikkelästi pelaillessa. Myös rahapeliautomaatit saavat bändiläisten huomion.

Toisinaan keikan ja soundcheckin välillä saattaa olla aikaa runsaastikin ja sillä välin bändi ehtii käydä hotellilla torkkumassa tai vaikka kaupunkikierroksella. Odottelu on myös hyvää aikaa musajuttujen suunnitteluun ja palaverien pitämiseen.

Kun keikka sitten koittaa, bändi kokoaa levyboksit, vesipullot, pyyhkeet ja muut mahdolliset rekvisiitat kasaan ja tarkistaa, että puhelimet ovat äänettömällä. Biisilista on monesti käyty läpi vielä bäkkärillä ja se saattaakin usein muuttua lennossa ennen keikkaa.

Mansesteri ei kirjoita keikkoja etukäteen vaan kaikki, mitä lavalla tapahtuu, on spontaania hauskanpitoa yleisön kanssa.

KAUPOISSA NYT

UUSIN VIDEO

Tietoa meistä

Tamperelainen ja täysin itsenäinen hiphop -yhtye Mansesteri on elävä esimerkki siitä, ettei kestävä artistikehitys tarvitse aina taustalle valtavaa tukikoneistoa.

Konkariräppärit Mc Mane ja Vainis, sekä heidän virallinen keikka DJ, DJ Kalu tuovat vuosi toisensa jälkeen faneilleen uutta herkuteltavaa ja tie yhdeksi maamme kirkkaimmista omakustanneartisteista on ollut lähes tauottoman nousujohteista.

Mansesteri on ollut lämppäämässä monia eturivin artisteja ja esiintynyt samalla lavalla mm. Apulannan, Portion Boyssin, Pasin ja Anssin, JVG:n, Elastisen, Robinin, Petri Nygårdin, Mikael Gabrielin, Teflon Brothersin, Brädin, Lord Estin, Sannin, Jujun, Tuomas Kauhasen, Lovexin, Nikke Ankaran, Uniikin, Diandran, Sini Sabotagen, Mustan Barbaarin, Lauri Tähkän, Kasmirin, Adi L Haslan, Spektin, Güntherin, Raappanan, Matti Nykäsen ja Hesaäijän kanssa.

Kuuntele meitä